Hrup na delovnem mestu

mag. Erik Stritih, ANKL d.o.o.
ANKL d.o.o. varstvo pri delu HRUP

KAJ JE HRUP

Hrup je vsak zvok, ki vzbuja nemir, moti človeka pri delu in škoduje njegovemu zdravju ali počutju.

DEFINICIJA

Je ena od oblik zvočnega valovanja. Je nezaželena oblika zvoka. Odvisen je od tega, kako ga vsak posameznik sprejme, od njegovega razpoloženja, utrujenosti, zdravstvenega stanja, spola, starosti, časa in kraja. Vsak posameznik ga oceni sam, odvisno, kako se takrat počuti. Ko govorimo o hrupu, moramo odgovoriti na tri ključna vprašanja:

  • kako glasno
  • kako dolgo oziroma koliko časa
  • kako blizu oziroma na kakšni oddaljenosti

KJE NASTAJA?

Največkrat se srečamo s hrupom prav na delovnem mestu, kjer smo mu izpostavljeni več časa, in se mu ne moramo izogniti. Navadno smo izpostavljeni proizvodnim in neproizvodnim virom hrupa. Povzročamo jih sami ali naša okolica, velikokrat smo jim izpostavljeni neprostovoljno. Dejstvo pa je, da učinki hrupa vplivajo na naše slušne organe.

PRIZADETOST SLUHA

Hrup je eden najpogostejših dejavnikov tveganja pri delu. Ogrožen je lahko vsak delavec. Okvara sluha zaradi hrupa velja za enega glavnih zdravstvenih problemov v zvezi z delom.

Med najpogostejše težave, ki jih lahko povzroči izpostavljenost hrupu na delavnem mestu, spadajo:

  • okvara sluha
  • stres v zvezi z delom
  • večje tveganje za nezgode pri delu

Poleg nekaterih fizioloških učinkov, katerih posledice se kažejo na srčno- žilnem sistemu in povišanju krvnega tlaka, pa hrup povzroča tudi psihološke težave, kot so na primer težave z dihanjem, napetost v mišicah, težave s srčnim utripom.

HRUP POVZROČA STRES V ZVEZI Z DELOM

Sodoben način življenja spremljajo stresne okoliščine, ki se jim pogosto ne moramo izogniti. Čeprav bi bilo naše življenje dolgočasno brez kakršnegakoli stresa, pa lahko ima precejšne negativne posledice. Hrup je le eden od vzrokov za stres v zvezi z delom, do katerega ga običajno pride zaradi vzajemnega delovanja večjega števila dejavnikov tveganja. Že nizke ravni hrupa lahko delujejo stresno na delavca, ki skuša zbrano delati.

HRUP POVEČUJE TVEGANJE ZA NEZGODE PRI DELU

Praksa kaže, da je bilo veliko nezgod pri delu posledica motečih dejavnikov, ki so vplivali na zbranost in koncentracijo delavcev pri opravljanju delavnih nalog. Že zelo nizke ravni hrupa so za delavce lahko zelo moteče in močno povečujejo tveganje za nezgode. Hrup povečuje tveganje za nezgode pri delu, ker:

  • ovira ustno sporazumevanje med delavci
  • prikrije zvok bližajoče se nevarnosti in opozorilnih signalov
  • ovira delavce, da bi se osredotočili na izvajanje zahtevnejših delavnih nalog
  • povečuje razdražljivost delavcev in stres pri delu.
ANKL d.o.o. varstvo pri delu HRUP slušalke
Scroll to Top